De geschiedenis

Sinds 1886 hebben we een belangrijke rol gespeeld: Het creëren van unieke pasta volgens de regels van de kunst, zoals de traditie dicteert en zonder enig compromis. In 1831 was Italië nog niet verenigd en Nicola Antonio de Cecco begon te malen in Fara San Martino.

Meer dan honderd jaar geleden begon in de Abruzzen de geschiedenis van een onderneming die, zoals alle grote ondernemingen, op een grote groep gepassioneerde mannen rekende. Dit is het verhaal van de firma Molino e Pastificio Fratelli De Cecco, die al meer dan 130 jaar pasta produceert die over de hele wereld synoniem is met kwaliteit en Italiaans genot. Dit verhaal gaat terug tot de gebeurtenissen in het Italië van vóór de eenwording, toen in Fara San Martino, een klein stadje aan de voet van het bergmassief de Majella, Don Nicola De Cecco in zijn stenen molen “het beste meel in de wijde omtrek” produceerde.
Zoals de traditie al verschillende generaties voorschrijft, heeft “Oom Nicola” al zijn kunst en passie doorgegeven aan zijn zoon Filippo Giovanni, die daarmee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de familie De Cecco heeft geschreven door met de productie van pasta te beginnen. Op die manier zijn de maalderij en pastafabriek Molino e Pastificio dei Fratelli De Cecco ontstaan. Het is het jaar 1886. “Het beste meel in de wijde omtrek” begint de lange reis waarmee het pasta van superieure kwaliteit zal worden. Door zijn oude ambachtelijke ervaring te combineren met zijn ingenieursintuïtie ontwikkelde Don Filippo Giovanni De Cecco een nieuw model lagetemperatuurdroger en doorbrak daarmee de beperking die de productie afhankelijk maakte van de weersomstandigheden.
Tot dan toe werd de pasta altijd in de zon gedroogd, wat de enige manier was om de zeer goede kwaliteit en houdbaarheid van het product te garanderen. Dankzij deze diepgaande intuïtie begon de Fabrique De Cecco zich open te stellen voor nieuwe markten en begon het proces van internationalisering van de onderneming. In 1908 werd het jonge boerenmeisje uit de Abruzzen met haar korenschoven het symbool van het bedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog brak een groeifase aan waardoor De Cecco haar huidige omvang kreeg: de fabriek, die volledig was verwoest door de Duitse bombardementen, werd weer opgebouwd en de productie, die steeds meer werd gericht op een internationaal perspectief, werd hervat.
In de jaren vijftig werd ter ondersteuning van dit herstel van de productie Pastificio di Pescara geopend om de productiestijging in die jaren op te vangen. In 1980 was er nog een opening: in Fara San Martino werd een nieuwe en moderne productiefaciliteit met verdubbeld potentieel opgericht. In 1985 dwongen nieuwe marktbehoeften de onderneming zich voor te bereiden op een fundamentele omschakeling en moest ze een eigen verkoopnetwerk opzetten.
Een ander belangrijk initiatief was de oprichting van de “Société Huilière” in 1986, de eerste stap in de richting van een aanzienlijke differentiatie van het productassortiment, dat vervolgens in 1993 werd uitgebreid.
De jaren ‘90 stonden in het teken van massale investeringen: de nieuwe tarwemaalderij van Fara San Martino werd gebouwd en kreeg een werkcapaciteit van 11.000 kwintaal tarwe per dag. In 1997 werd de fabriek van Ortona opgericht, een toonbeeld van moderniteit en technologische avant-garde ten dienste van de aloude traditie van de pastamakerij.
Mettertijd is er veel veranderd: tegenwoordig is het merk De Cecco synoniem met de topkwaliteit in de sector van de griespasta en is De Cecco een groep met een sterke omzet van meer dan 220 miljoen euro, waarvan een derde afkomstig is van de export. Wat echter onveranderd is gebleven is de wil om de productieprincipes van de oprichter over te dragen, te beschermen en te consolideren: tarwe van hoge kwaliteit, vers griesmeel rechtstreeks van de eigen maalderij, bronzen mallen, een langzaam droogproces bij lage temperatuur en permanente kwaliteitscontrole. Van oudsher is alles ontstaan uit de symbiose tussen sterke passies en de hardnekkige zoektocht naar perfectie, die tot uiting komt in elk product met de naam De Cecco, te beginnen met de pasta.